Svijet

''Гардијан'': Послушати став Шпаније о Косову

ЛОНДОН – „На другу годишњицу независности, подјеле унутар Европске уније око статуса Косова се и даље продубљују”, објавио је лондонски „Гардијан” уз оцјену да ЕУ у том погледу треба да послуша став Шпаније.


Лист износи да послије контроверзе изазване „лоше замишљеном стратегијом за сјеверни дио”, такозвана „петорка” сада врши снажнији притисак на Србију да се не противи независности Косова, док Шпанија, која је предсједавајући ЕУ, заговара нове преговоре у настојању да се постигне обострано прихватљиви договор.

„Премда је у мањини унутар ЕУ, став Шпаније нуди најконструктивнији начин за рјешавање проблема статуса и успостављање мира у региону,„ оцијенио је лондонски дневник.

Гардијан пише да је „петорка”, коју чине Британија, Њемачка, Француска, Италија и САД недавно послала оштро саопштење Министарству спољних послова Србије у коме су те земље навеле да су „до сада толерисале агресивну реторику Србије о Косову јер су вјеровале да ће с временом то бити скинуто са дневног реда,” и упозориле Србију да се уздржи од „авантуристичких потеза,” када Међународни суд правде изнесе мишљење о легалности независности Косова.

„Нејасно је шта је петорка подразумјевала под агресивном реториком и авантуристичким акцијама,” оцијенио је „Гардијан”, напомињући да је иницијатива шефа дипломатије Вука Јеремића да се по доношењу мишљења МСП одржи специјална сједница Савјета безбједности УН о новим преговорима о статусу „у складу са завјетом Србије да ће мирним, дипломатским и правним средствима борити против независности”.

Такав став, како лист наводи, подржава Шпанија, једна од пет чланица ЕУ које не признају Косово а шпански амбасадор у Београду Ињиго де Паласио Еспања је недавно истакао да би „био парадокс да Србија, која чини напоре да нађе рјешење путем дијалога буде за то кажњена,” као и да мишљење МСП „нуди прилику за поновно покретање дијалога”.

„Захтјев ЕУ за добросусједским односима и конструктивном регионалном сарадњом ће ускоро бити главно средство које ће заговорници косовске независности користити против Србије,” оцеијнио је „Гардијан”.

С друге стране, упозорио је лист Јакуп Краснићи се упустио у даљу „сецесионистичку и агресивну реторику” упозоривши да су Албанци са југа Србије спремни да се придруже Косову уколико се Срби са сјевера буду противили интеграцији у ''институције'' Приштине.

„У св'јетлу таквих пријетњи, тврдње да независност Косова доприноси регионалном миру и стабилности дјелују још невјероватније и неискреније”, оцијенио је лондонски дневник.

Због света овога, Западни Балкан представља један од највећих и најважнијих изазова за нову високу представницу ЕУ Кетрин Ештон, указује лист уз закључак да би у тренутку када се очекује пресуда Међународног суда правде „ЕУ требало да послуша савјет Шпаније о Косову”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog