Svijet

Турска дигла оптужнице против генерала

АНКАРА - Турски суд је данас званично подигао оптужницу и наредио хапшење седморице војних официра за наводно учешће у припреми пуча против актуелне владе, јавиле су агенције. Суд у Истанбулу је наложио хапшење четворице адмирала, једног генерала и двојице пуковника.


Шест официра је пуштено, али засада није јасно да ли су ослобођени оптужбе или ће се бранити са слободе.

Власти су прислушкивањем и снимањем разговора прикупиле доказни материјал о плановима за државни удар из 2003. године на основу чега је јуче приведено чак 50 војних функционера.

Ово је до сада највећа акција против војске која је од 1960.године срушила четири владе.

Акција је додатно заоштрила тензије између секуларно оријентисаног естаблишмента који ужива подршку војске и премијера Реџепа Ердогана чија происламска влада има подршку ЕУ.

Тужилаштво још увијек испитује десетине других војних функционера укључујући бивше команданте морнарице, ваздухопловних и специјалних снага.

Руководство војске јуче је издало саопштење у коме је кратко навело да армија "разматра озбиљну ситуацију".

Дениз Бајкал, шеф Републиканске народне странке, главне опозиционе партије, оптужио је јуче владу да се упустила у "политички обрачун" са неистомишљеницима.

Ердоган негира да је акција политички мотивисана и тврди да његови напори да побољша ситуацију на плану људских права и усклади Турску са европским стандардима показују да Анкара настоји да ојача демократију и стави војску под цивилну контролу као на Западу.

Тајни војни план назван "Ковачки чекић" наводно је укључивао рушење неких џамија и претварање стадиона у отворене затворе за десетине хиљада људи који би се успротивили војсци.

Турска је савезник САД и једина муслиманска чланица НАТО.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog