Politika

Фејт не жели сукобе на сјеверу Космета

ПРИШТИНА - Међународни цивилни представник Питер Фејт изјавио је данас да Међународна цивилна канцеларија и институције "Косова" не желе оружани сукоб на сјеверу Космета, али ни наставак "хладног сукоба" који траје годинама.


"Не можемо магичним штапом промјенити оно што се годинама дешава на сјеверу Космета. Јасно је да не желимо оружани сукоб, али ни наставак хладног конфликта који већ годинама траје", рекао је Фејт током расправе коју је о стратегији о Косову организовао "Клуб за спољну политику Косова".

Он је рекао да ће се међународна заједница консултовати, ако треба, и са Београдом, али не о свим аспектима плана.

"Територијални интегритет је главни принцип који треба заштитити и Међународна цивилна канцеларија помаже "Влади Косова" у томе", рекао је Фејт.

Амерички амбасадор на "Косову" Кристофер Дел рекао је да Сједињене Америчке Државе подржавају стратегију и позвао све да је прихвате. Он је изјавио да план о сјеверу обухвата елементе Резолуције 1244 и плана Мартија Ахтисарија.

"Реакције Београда су биле негативне и у неким случајевима хистеричне. Ја вјерујем да је овај план од користи Србији као и "Косову" у рјешавању проблема и отвара пут за сарадњу", рекао је Дел, додајући да је најважније тежити регионалној сарадњи са циљем интегрисања у структуре Европске уније.

"Замјеник премијера Косова" Хајредин Кучи рекао је да је циљ интеграција сјевера у косовски систем па је позвао међународну заједницу да изврши притисак на Београд да дозволи Србима учешће у институцијама "Косова".

Кучи је додао да, уколико Београд не жели да буде конструктиван, Приштина ће употријебити сва демократска средства за спровођење стратегије.

Замјеник премијера је затражио од Еулекса и Кфора подршку у напорима да се интегрише сјеверни дио "Косова", који је, како је рекао, "измакао контроли".

""Влада Косова" има обавезу да пружи перспективу свим грађанима на сјеверу", рекао је Кучи додавши да стратегија обухвата планове за демократизацију, успостављање јавног реда и мира и распуштање криминалних група.

Стратегија је документ "Владе Косова" и међународне цивилне канцеларије и обухвата четири области - владавину закона, формирање нове општине Сјеверна Митровица, организовање локалних избора у три општине на сјеверу, као и друштвено економски развој.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog