Politika

Тирк очекује и Тадића и Сејдиуа

БЕОГРАД - Предсjедник Републике Словеније Данило Тирк очекује најбољи могући одзив позваних представника држава региона на Међународној конференцији о Западном Балкану, која ће крајем марта бити одржана на Брду код Крања.


Тирк каже да су на конференцију позвани сви лидери земаља у региону, укључујући и Косово, и да ће то бити значајна прилика да се обнови и потврди посвећеност Европске уније (ЕУ) у циљу даљег проширења.

Тирк није желио да одговори на питање о евентуалном изостанку Србије са тог скупа, заказаног за 20. март, због присуства ''косовских званичника'', и поновио наду да ће све земље региона бити присутне на конференцији.

Како је речено у кабинету Фатмира Сејдијуа, представници власти у Приштини ће свакако отпутовати на скуп у Словенији, али да још није одлучено да ли ће то бити он, Хашим Тачи или неко други.

Дан прије него што је висока представница ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон отпочела недавну посјету Сарајеву, Београду и Приштини, боравила је у Словенији, гдје је с премијером Борутом Пахором оцијенила да ће међународна конференција о Западном Балкану „бити преломна из више аспеката“.

Пахор је истакао да ће на конференцију доћи и представник Косова, „које ће бити заступљено на примјерен начин“, и нагласио значај улоге Србије у стабилности региона, те „конструктивну улогу“ предсједника Бориса Тадића

Предсједник Србије Борис Тадић рекао је у сриједу да званични Београд нема ништа против учешћа представника Приштине на међународним скуповима, ако су они представљени са назнаком Унмик - Косово.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog