Društvo

Хрватска у кажњавању злочинаца ишла "прешироко"

ХАГ - Предсједник Врховног суда Хрватске Бранко Хрватин и државни тужилац Хрватске Младен Бајић оцијенили су у сриједу у Хагу да је Хрватска 90-тих година прошлог вијека "погрешно" и "прешироко" спровела поступке за кажњавање ратних злочина.


На међународној конференцији о наслијеђу Хашког трибунала, Хрватин и Бајић нагласили су да је Хрватска те грешке исправила ревизијом свих поступака, од којих су многи и обустављени. Како је назначио Хрватин, "сада се у Хрватској суди независно, непристрасно, али и стручно".

"Ми смо деведесетих година заиста прешироко ишли у процесе за ратне злочине, а критеријуми нису били у складу са законом, као ни суђења у одсуству оптуженог. То је била грешка", рекао је тужилац Бајић.

Он је прецизирао да је после ревизије од 3.900 особа против којих су тада покренути поступци остало 1.100 "у различитим фазама поступка", те да тужилаштво предлаже обнову поступака који су вођени у одсуству оптужених.

Предсједник Врховног суда Хрватске је као грешку навео првостепену пресуду за злочине у сплитској касарни Лора, примјећујући да је судија поступак водио на незаконит начин. Та грешка исправљена је у жалбеном поступку, истакао је Хрватин.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog