Društvo

Ђукановић: У Србији пракса давање држављанства осуђеницима

ПОДГОРИЦА – Црногорски премијер Мило Ђукановић одбацио је оптужбе Београда да Црна Гора недовољно сарађује у борби против организованог криминала, поручивши да ће више вјеровати тим порукама ако Србија престане да даје држављанства лицима која су у Црној Гори оптужена за ратне злочине и осуђена за тешка кривична дјела.


„Више ћемо вјеровати тим позивима Београда за борбу против организованог криминала ако буде мање досадашње праксе а то је да Србија додјељује држављанство људима који су осуђени на 20 година затвора, људима за најтежа кривична дјела”, рекао је Ђукановић.

Он је додао да ће Црна Гора „више вјеровати Србији ако престане да даје држављанство лицима која су се склонила испред црногорског правосуђа у Србију а оптужени су за вршење ратних злочина”.

Ђукановић је рекао да је то „политичка злоупотреба” и поновио да се то питање покушава наметнути као хипотека над Црном Гором са једним политичким циљем - да се заустави Црна Гора у свом динамичном ходу ка европским и евроатлантским циљевима.

Премијер је казао да је његов утисак да се на одређеним адресама продубљује незадовољство динамиком црногорског хода ка НАТО-у и ЕУ и да се због тога питање криминала покушава наметнути као хипотека над Црном Гором.

Подгорички медији преносе да су се током посљедње двије године петорица осумњичених за ратни злочин против цивилног становништва Бошко Бојовић, Милисав Марковић, Радоје Радуновић, Душко Бакрач и Милорад Ивановић, као и двојица осуђеника за убиство, Веселин Вукотић и Жарко Лаушевић, спасили суђења или затвора јер су „преко ноћи” добили српско држављанство и указују да то у Србији није званично коментарисано.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog