Svijet

Авганистански избори: Карзаи краде навелико

ВАШИНГТОН - Према повјерљивим подацима УН о авганистанским изборима, примијећено је да је у званичном пребројаним гласовима у појединим провинцијама број гласача био већи од 100 000, пише данашње издање америчког дневника "Вашингтон пост. 


Према писању листа, који је имао увид у податке УН, у провинцији Хелманд на југу Авганистана, гдје је забиљежено 134 804 гласача свјетска организација претпоставља да је свој глас дало 38 000 људи, а постоји могућност да је свој глас на изборима одржаним 20. августа дало до 5 000 лица.

 

Лист пише да су, према тим подацима, видна неслагања између податакао о излазности и резултата, посебно у провинциама на југу и истоку Авганистана, гдје је Хамид Карзаи побиједио са великом разликом.

Независна авганистанска изборна комисија пријавила је да је у провинцији Пактика дато 212 405 важећих гласова, укључујући 193 541 за Карзаија. УН претпостављају да је само 35 000 гласача изашло на изборе.

Дипломате из Кабула су и раније указивале на слична неслагања, али подаци УН до сада нису били јавно објављени.

У чланку "Вашингтон поста" наводи се и о махинацијама сљедбеника Карзаијевог главног противкандидата        Абдулаха Абдулаха али у много мањем обиму.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog