Politika

Тадић: Не успоравати ширење ЕУ

БЕРЛИН – Предсједник Србије Борис Тадић је у разговору с предсједником њемачког савезног парламента, Бундестага, Норбертом Ламертом упозорио да би била грешка ако би било успорено ширење Европске уније (ЕУ) на западни Балкан.


Тадић је навео да је у разговору с Ламертом указао да би „било нужно да европске институције размотре могућност убрзавања процеса проширења у наредном периоду”, што би „требало да учини и Њемачка као једна од кључних чланица ЕУ”.

Тадић је у разговору у Бундестагу истакао став Србије да „не треба да буде превелике паузе међу земљама које иду једна за другом ка чланству у ЕУ, јер то само обесхрабрује грађане у државама које чекају на процес интеграције”.

Предсједник Србије је навео да му је „Ламерт отворено рекао да у Њемачкој постоје различита размишљања о брзини процеса проширења ЕУ”.

То је, како је навео Тадић, „у вези са кризним моментима са којима се ЕУ суочава у овом тренутку због ситуације у Грчкој и неким другим државама”, али и са „вјештачки убрзаним процесом интеграције за неке земље које су у ранијем периоду постале чланице ЕУ”.

На питање да ли је с Ламертом разговарао и о њемачком виђењу могућих збивања послије објављивања мишљења Међународног суда правде о независности Косова, Тадић је рекао да је и та тема размотрена као „једна од околности које утичу на процес проширења ЕУ”.

Ламерту је зато, пружио увјеравања да ће „Србија наставити да води борбу за очување интегритета земље на Косову и Метохији на миран начин, искључиво употребом дипломатских и правних средстава”.

Нагласио је да је Ламерту пренио да је „Србија данас конструктиван партнер у рјешавању свих конфликтних питања која спречавају земље западног Балкана да се брже интегришу у ЕУ”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog