Svijet

Пољске жељезнице против аутомат-исповједаоница

ВАРШАВА – Пољске жељезнице забраниле су да на Главној жељезничкој станици у Варшави буде постављена прва пољска исповедаоница аутомат, јер по оцјени жељезница на њеним станицама нема шта да траже три ствари - секс, религија и идеологија.


Света машина, како је назвала ауторка Камила Шејнох, требало је да изађе у сусрет потребама вјерника који би жељели да се исповиједе и растерете од неког гријеха баш у вријеме када су цркве затворене.

Простор Главне железничке станице у самом центру Варшаве био је идеално одабрано мјесто, јер је аутомат вишејезничи и требало је да служи и туристима.

Да направи прву исповједаоницу аутомат не само у Пољској већ и у свијету инспирисале су је виртуалне исповедаонице на интернету и банкомати, пошто на истом принципу на којем преко програмираног менија функционише банкомат, у Светој машини вјерник учитава о каквом гријеху жели да се исповиједи а аутомат му издаје потврду да је то учинио.

„Нема ту никакве цензуре. Не допуштамо на станицама садржаје који имају везе са сексом, религијом и идеологијом. Када су атеисти хтели код нас да окаче рекламу нисмо им дозволили”, објаснио је за Газету виборчу портпарол Пољских жељезница Михал Вжосек зашто су жељезнице напрасно, само неколико дана пред постављање исповједаонице повукле прелиминарну дозволу.

Пољаци тако неће моћи да крену растрећени од гријеха на пут, или да преко аутомата наруче мису и молитву за безбједно путовање, или да воз не касни.

Исповједаоница ће ипак бити инсталирана и то у малој парохији близу Варшаве, испред локалне цркве.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog