Društvo

Тегелтија: Крајем мјесеца одлука о тужби против Хрватске

БАЊА ЛУКА – Начелник општине Мркоњић Града Зоран Тегелтија каже да ће на основу активности стручног тима и Адвокатске коморе РС, општина Мркоњић Града крајем овог месеца донијети одлуку на који ће начин покренути тужбу против Хрватске због штете коју је нанијела Мркоњић Граду током јесени 1995. године.


Тегелтија каже да су посљедњих мјесеци највећу пажњу посветили прикупљању података у вези с материјалном штетом која је настала деловањем хрватских снага, које су жељеле да економски униште Мркоњић Град.

„Скупштина општине донијела је одлуку да се покрене процедура подношења тужбе против Хрватске због ратне штете, јер сматрамо да је Хрватска најодговорнија за оно што се дешавало на подручју општине прије 15 година”, рекао је Тегелтија.

Он наглашава да припреме за подношење тужбе против Хрватске трају већ мјесецима, тако да ће у наредном периоду услиједити и покретање тужбе.

„Општинска комисија за процену ратне штете пописала је штету још 1996. године, тако да располажемо огромном документацијом која показује да су хрватске снаге уништавале и пљачкале наша села, град, предузећа и куће”, рекао је Тегелтија, додајући да је на бази тих података ратна штета процијењена на нешто више од 680 милиона тадашњих њемачких марака.

За вријеме дјеловања хрватске војске на општину Мркоњић Град убијено је 480 Срба.

Према подацима Комисије за процјену ратне штете, хрватске трупе су запалиле и порушиле 3.644 куће, 700 станова, а 6.017 стамбених објеката је оштећено у Мркоњић Граду.

Савез логораша РС документацију о хрватским злочинима на подручју Мркоњић Града доставио је Тужилаштву Србије, а материјали се налазе и у правосудним органима БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog