Društvo

Бившим предсједницима канцеларија, секретар, обезбјеђење и ауто

БАЊА ЛУКА - Нацртом закона о посебним правима и дужностима предсједника РС је предвиђено да сваки будући предсједник РС након истека мандата има право на канцеларијски простор, техничког секретара, обезбјеђење и право на службени аутомобил са возачем у трајању колико је и обављао дужност првог човјека РС.


Предлагач закона је Министарство управе и локалне самоуправе, а Влада РС га је усвојила на посљедњој сједници.

Ако закон прође све даље инстанце, у буџету РС требаће обезбиједити нешто више од 260.000 КМ како би се могао и испоштовати.

У Министарству наводе да је разлог за његово доношење чињеница да поједина значајна питања која се тичу права и дужности предсједника Републике нису нормирана у постојећим прописима, чије је рјешавање и разраду наметнула пракса.

По престанку мандата предсједник и потпредсједник имаће право на накнаду у износу плате предсједника, односно потпредсједника Републике, у трајању од шест мјесеци од дана престанка мандата.

Законом се прецизира да канцеларијски простор, службени аутомобил и возача обезбјеђује Влада РС, док техничког секретара обезбјеђује Служба предсједника Републике.

Према овом закону, од сада ће предсједник којем истекне мандат имати право на обезбјеђење и то онолико времена колико је трајао његов мандат, а уколико постоје оправдани разлози, обезбјеђење може да се продужи или поново уведе док ти разлози постоје.

Закон се не бави само правима предсједника, већ и његовог супружника, тако да уколико је он у радном односу у току трајања мандата предсједника,  има право на плаћено одсуство у случају протоколарних и других друштвених обавеза.

Уколико се супружник одлучи да не ради док је његов брачни друг на челу РС, има право на мировање радног односа за вријеме трајања мандата предсједника Републике. За то вријеме док не буде радио супружник предсједника има право на накнаду у висини од 20 одсто плате предсједника Републике.

Закон се бави и питањима послије смрти актуелног или бившег предсједника Републике на тај начин што ће Влада обезбиједити гробно мјесто, трошкове сахране, надгробни споменик, трошкове одржавања и трошкове помена поводом годишњица смрти предсједника или предсједника Републике којем је престао мандат.

Привилегије из овог закона неће моћи да користи бивши предсједник који је опозван на начин на који је изабран, ако је под истрагом или издржава казну затвора.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog