Društvo

Ђелић обећао 400 милиона евра за науку у Србији

БЕОГРАД – Министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић најавио да ће држава уложити око 400 милиона евра у науку, као и у подстицај младим људима који су напустили Србију да се врате и да раде за државу.


„Кредит од Европске инвестионе банке од 200 милиона евра дуплираћемо средствима из буџета и са 400 милиона евра имаћемо највећи циклус инвестиција у знање наше нације”, казао је Ђелић.

Он је најавио изградњу 1.000 некомерцијалних стамбених јединица у Новом Београду, у Блоку 32, у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, који би требало да подмире стамбене потребе научника повратника.

„Имаћемо новац од око 20 милиона евра да водимо специфичне преговоре са тим људима, јер је њима најважније да имају екипе, опрему и програме са којима могу да раде”, казао је Ђелић наводећи да већ има листу од 50 људи са којима су започети преговори за повратак.

Он је рекао да треба што мање правити разлику између оних који су још овдје и оних који треба да се врате и истакао да је „најважније да имамо подстицај да они који се враћају и донесу нешто - уговор са неким предузећем, са Европом, тако да њихов повратак значи јачање система за све”.

Ђелић је такође најавио да ће у мају бити покренут и нови петогодишњи циклус финансирања научних пројеката.

„Одвојићемо новац који ће директно ићи привреди и на њој ће бити да изабере партнере у нашој научној заједници са којима желе са ради. Први пут формирамо Фонд за иновациону делатност који ће да инвестира у капитал наших младих малих предузећа”, казао је Ђелић.

Он је као примјер навео да у кругу Технолошког факултета у Београду постоји инкубатор са 15 фирми које воде млади људи који су и инжењери и научници и предузетници.

„Тај фонд ћемо ми финансирати и тако обезбиједити да не оду у Швајцарску, Холандију или Америку, него да могу да формирају производе у нашој земљи”, казао је је министар Ђелић.

Он је навео да је око 2.000 дипломаца напустило нашу земљу од 2000. године, али да више не смијемо да изгубимо ни једну једину особу.   

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog