Svijet

Папандреу наставља турнеју

ПАРИЗ – Грчки премијер Јоргос Папандреу допутовао је у Париз, на састанак са предсједником Француске Николасом Саркозијем, након што је посјетом Берлину почео турнеју по европским престоницама, у покушају да добије политичку подршку за владин најновији пакет мјера шредње.


Саркози је, уочи доласка Папандреуа, изјавио је да ће Француска подржати Грчку у напорима за смањење буџетског дефицита и да нема намјеру да гледа како та земља пропада, пренијеле су агенције.

„Ако смо већ створили евро, не можемо да допустимо да пропадне земља која је чланица еврозоне. У супротном случају, стварање евра нема смисла”, рекао је Саркози.

На састанку са њемачком канцеларком Ангелом Меркел у Берлину Папандреу је добио политичку подршку, али не и обећање финансијске помоћи.

Идуће недеље грчки премијер ће у Вашингтону одржати разговоре са Бараком Обамом.

Лондонски Гардијан извјештава да је Папандреу одржао кључне разговоре са њемачком канцеларком Меркел, док се између Атине и Берлина све више заоштрава вербални рат.

Лист истиче да је драконско смањење буџета, које је прошле седмице објелодањено у Атини, помогло да се инвеститори увјере да су грчке власти способне да контролишу јавни дуг, али да је Папандреу је код куће пао у немилост.

Демонстранти су се испред зграде парламента у Атини сукобили са одредима специјалне полиције, а аеродроми, возови подземне железнице и аутобуски саобраћај у главном граду су стали.

Иако Папандреуа и даље очекује врло осјетљива битка са грчком јавношћу, најновије мјере су успјеле да ублаже кризу на финансијским тржиштима, наглашава Гардијан.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog