Svijet

Иран почиње производњу новог типа крстарећих ракета

ТЕХЕРАН – Ирански министар одбране генерал Ахмад Вахиди изјавио је да је Иран почео производњу новог типа врло прецизне крстареће ракете кратког домета.


Вахиди је рекао за државну телевизију да ће крстарећа ракета, названа Наср 1, што значи побједа, моћи да уништи циљеве до 3.000 тона.

Ракета може да се испаљује са земље као и са бродова али ће касније бити модификована за испаљивање са хеликоптера и подморница, рекао је министар.

Западне земље већ су забринуте због иранских војних капацитета, а посебно страхују да Техеран покушава под плаштом мирнодопског нуклеарног програма да развије атомско оружје, што Иран демантује.

Иран такође посједује различите ракете кратког и средњег домета које могу да погоде циљеве у региону, укључујући Израел и америчке војне базе у региону и у већем дијелу Европе.

Како наводи агенција Асошиејтед прес (АП) Техеран често објављује своје продоре у војној технологији али се те тврдње не могу провјерити из независних извора.

Генерал Вахиди је рекао да способност производње крстарећих ракета показује да међународне санкције против Ирана нису успјеле и додао да ће ове ракете ојачати снагу иранске морнарице.

Иран је 1992. године почео производњу оружја ослањајући се на сопствене снаге у оквиру које производи разно оружје, укључујући тенкове, ракете, ловце и беспилотне летилице.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog