Društvo

Обиљежена деценија брчанског дистрикта

БРЧКО - Супервизор за дистрикт Брчко Рафи Грегоријан рекао је данас да приликом проглашења Брчко дистрикта многи нису вјеровали у успјех те локалне заједнице, помирење и суживот људи који су усљед ратних догађања били дубоко подијељени, али да се данас са поносом може рећи да се у томе успјело.


"Брчко дистрикт је у многим областима и реформама престигао за неколико година ентитете и државу", рекао је Грегоријан на свечаној академији поводом 10. годишњице дистрикта.

Градоначелник Брчко дистрикта Драган Пајић истакао је да о достигнућима дистрикта у посљедњих 10 година треба да суде други, а Брчаци треба да гледају у будућност и фокусирају се на отварање универзитета у Брчком.

"То ће отворити нове могућности развоја привреде, пољопривреде, наука и осталих сегмената живљења на овом подручју. Можда су снови данас говорити о Брчком као сједишту заједничких институција БиХ. Сутра то може бити и стварност, јер сви који су једном били у нашем граду пожеле вратити се", рекао је Пајић.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Мирсад Ђапо нагласио је да је данас Брчко дистрикт, без обзира на рецесију и велику кризу, нада и велика шанса с добрим рјешењима и искуствима у низу области за даљу изградњу БиХ и оба ентитета.

Ђапо је навео да искуства дистрикта нуде јасан одговор како три конститутивна народа и сви грађани могу градити заједничку будућност и успјешно прихватити европске стандарде рада и живљења.

На свечаној академији обратили су се супервизор за Брчко Рафи Грегоријан, градоначелник Драган Пајић и његов замјеник Анто Домић, те предсједник и потпредсједник Скупштине дистрикта Мирсад Ђапо и Иван Крндељ.

Свечанисти су присуствовали и предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић, предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић, потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо, секретар федералног премијера Исмет Трумић, хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић и међународни представник у БиХ Валентин Инцко, као и многобројне личности из политичког, културног и јавног живота.

Брчко дистрикт проглашен је 8. марта, 2000. године, након што је Арбитражни трибунал, 5. марта 1999. године, донио коначну одлуку о статусу, којом је предвиђено формирање посебног дистрикта на цјелокупној предратној територији општине Брчко.

Брчко дистрикт има властиту мултиетничку администрацију, полицију и правосуђе.

Парламентрана скупштина БиХ усвојила је прошле године Амандман на Устав БиХ, којим се регулише правни статус Брчко дистрикта. Усвајањем овом амандмана требало је да дође до гашења Канцеларије супервизора у дистрикту, али функционисање дистрикта и даље надзире међународни супервизор.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog