Svijet

Москва о извјештају Стејт департмента: Погледајте своје двориште

МОСКВА – Русија сматра необјективним најновији извјештај америчког Стејт департмента о поштовању људских права у свијету за 2009. годину, саопштило је руско Министарство иностраних послова.


„У извјештају је све традиционално и, чак, ритуално: и приступи, и тезе, и закључци и информатори”, наведено је у коментару званичне Москве у ком се додаје да није примијећена велика разлика без обзира на „ресетовање” односа двије земље које је прогласила садашња америчка администрација.

„Ни за кога није тајна да је тај опус, прије свега, усмјерен на рјешавање унутрашњеполитичких задатака америчког естаблишмента уз употребу осјетљиве материје људских права за стварање потребних политичких оквира ради сасвим конкретних материјалних спољнополитичких интереса”, наводи руско Министарство, а преноси агенција РИА Новости.

Агенција истиче да је званична Москва, међутим, позитивно оцијенила намјеру Стејт департмента да објави извјештај о поштовању људских права у САД, и очекује да ће у њему бити и чињенице и одговарајуће критичке оцјене.

„Било би интересантно, на примјер, сазнати како ће у спољнополитичкој служби, која воли да се бави наравоученијима у области људских права, коментарисати мучења, нечовјечно и поступање које унижава људско достојанство у самим САД”, наводи се у саопштењу руског МИП-а.

Притом се то, како се истиче, не односи само на познате случајеве „у Баграму и специјалном затвору у Гвантанаму - који се упркос обећањима администрације никако не затвара”, већ и „у затворима и на улицама Америке”.

Министарство је изразило наду да ће у том извјештају бити приказане „чињенице насиља у породици, у којима се убијају дјеца између осталог усвојена у Русији, појаве расизма и ксенофобије према мигрантима, исламофобија и упад специјалних служби у приватан живот, као и ограничавајуће мјере према новинарима који извјештавају о америчких страним операцијама”.

„Можда ће се у том извјештају појавити и препорука да се напокон уведе институција омбудсмана у САД и прикључи низу међународних споразума у области људских права”, наводи се у саопштењу званичне Москве.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog