Svijet

Бушов савјетник: Поносан сам на наше методе испитивања

ЛОНДОН - Савјетник бившег америчког предсједника Џорџа Буша Карл Роув изјавио је у петак да је поносан на методе испитивања осумњичених за тероризам, јер је на тај начин омогућено спречавање неколико напада.


"Поносан сам што смо користили технике које су разбиле вољу тих терориста. Тако смо добили драгоцјене информације које су нам омогућиле да спријечимо неке завјере", рекао је Роув у интервјуу за британску ТВ мрежу Би-Би-Си (ББЦ).

"Поносан сам што смо свијет учинили сигурнијим, захваљујући тим методама. Те методе су у складу с међународним захтјевима и са америчким законом", додао је Роув, који је био Бушова "сива еминенција".

О техници симулације дављења, која је веома оспорована као метод испитивања осумњичених, Роув је рекао да то није било мучење. "Не, то није то. Треба прочитати прописе који наводе шта је дозвољено током испитивања, па онда имати мишљење о томе. Сви који су били подвргнути томе имали су крај себе љекара који је процјењивао да ли могу постојати дугорочне менталне или физичке посљедице"", рекао је он.

Бушов насљедник Барак Обама забранио је најстроже методе испитивања, оцијенивши да симулација дављења спада у категорију тортуре.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog