Svijet

Јапан ипак може дозволити размјештање нуклеарног арсенала

ТОКИО – Јапански министар спољних послова Кацујо Окада изјавио је да не искључује могућност да америчке снаге могу да донесу нуклеарно оружје у Јапан у случају ванредне ситуације, додајући да ће се актуелна влада чврсто држати три антинуклеарна принципа Јапана.


„У случају да безбједност Јапана не може бити очувана уколико не одобри привремени боравак америчких бродова са нуклеарним оружјем у јапанским лукама, влада ће у том тренутку донијети одлуку, чак и ако то може да утиче на политички успијех”, рекао је Окада парламентарном комитету.

Уношење нуклеарног оружја на територију Јапана поново је привукло пажњу послије недавне истраге јапанског министарства спољних послова, којом је признато постојање тајних споразума Токија и Вашингтона шездесетих година.

Договором двије земље је прећутно дозвољено америчким ратним бродовима са нуклеарним наоружањем да уђу у јапанске луке, подсјетила је јапанска новинска агенција Кјодо.

Тиме су прекршени антинуклеарни принципи Јапана да не прави, не посjедује и не дозволи уношење нуклеарног оружја на територију државе.

Јапан је једина земља на коју су бачене атомске бомбе, на Хирошиму и Нагасаки, 6. и 9. августа 1945, које су током наредних неколико мjесеци однеле више од 150.000 живота.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog