Politika

НСРС разматра Нацрт закона о попису становништва

БАЊА ЛУКА - Народна скупштина Републике Српске разматра Нацрт закона о попису становништва РС 2011. године који предвиђа изјашњавање о држављанству, националној припадности, матерњем језику и вјероисповијести.


Посебним чланом утврђено је да неће бити обавезно изјашњавање о националној и вјерској припадности, односно да се лица о томе не морају изјашњавати ако не желе, о чему ће и сам пописни образац садржавати поуку.

Нацрт уређује финансирање извршења пописа, за шта ће бити неопходно 18 милиона КМ.

Пописом ће бити обухваћени држављани БиХ и страни држављани који имају пребивалиште или боравиште у РС, без обзира на то гдје се у моменту пописа налазе, лица без држављанства која имају боравиште у РС без обзира на то гдје се у моменту пописа налазе, те домаћинства, станови и друге настањене просторије ових лица.

У року од 30 дана по завршеном попису биће објављени први резултати о бројном стању становништва РС и његовом националном саставу, као и подаци о броју домаћинстава и станова.

У периоду од 1. јануара 2012. до 31. децембра 2013. године, Републички завод за статистику ће сукцесивно објављивати коначне резултате пописа.

Народна скупштина Републике Српске је усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о цивилној заштити.

Директор Републичке управе цивилне заштите Милимир Додер рекао је да је основни разлог за доношење овог закона регулисање послова осматрања, обавјештавања и узбуњивања који су се раније обављали у Министарству одбране РС, а који су пренесени у надлежност Републичкој управи цивилне заштите.

Он је додао да се овим законом усаглашава законска регулатива РС са Законом о одбрани БиХ и Оквирним законом о заштити и спашавању људи и материјалних добара од природних или других несрећа у БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog