Društvo

Ученици угоститељске школе траже 17.000 евра

БАЊА ЛУКА - Ученици Угоститељске школе из Бањалуке тврде да им нису исплаћени хонорари који су им обећани за феријалну праксу обављену прошлог љета у Грчкој - укупно 17.825 евра.


Ученици су у јуну прошле године ишли на тромјесечну праксу на грчко острво Парос након што им је претходно обећано да ће, осим смјештаја и хране у хотелу, добити и мјесечну плату од 400 евра.

"Ево већ седми мјесец наших пара нема. Истина је да су нам сваки мјесец давали нешто мало пара да имамо, али то није ни близу колико су нам обећали и још нам доста новца дугују", рекао је један од ученика и додао да сваком од њих треба да буде исплаћено још по 775 евра.

Ученици тврде да је договорено да новац накнадно буде уплаћен на рачун школе која би онда њима "исплатила" плате, али до сада још ништа нису добили.

Директор школе Борис Спасојевић рекао је да је уговором између школе и хотела "Порто Парос" из Грчке било дефинисано да ученицима буду плаћени само трошкови виза, превоза, смјештаја и хране и да су родитељи и ученици били упознати с тим прије него што су отишли на праксу.

"Све што је дефинисано уговором и испоштовано је, а имао сам усмено обећање власника хотела да ће, можда, у зависности од сезоне, ученицима бити исплаћене и плате од неколико стотина евра. С обзиром на то да је сезона била веома лоша, до сада ништа није исплаћено", објаснио је Спасојевић.

Портпарол Министарства просвјете и културе РС Бранка Рогач рекла је да је све услове под којима је извођена пракса на овом острву договарало руководство школе са послодавцем.

"Министарство ће од директора школе, чија је дужност била да прати реализацију практичне наставе и поштивање одредаба уговора, затражити информацију да ли су испоштоване све одредбе овог уговора и зашто је дошло до евентуалних одступања", истакла је Бранка Рогач.

Она је потврдила да је Министарство, на захтјев школе, прошле године дало сагласност на извођење феријалне праксе у Грчкој на острву Парос за 13 ученика угоститељско-кулинарских техничара и 10 ученика туристичких техничара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog