Politika

У резолуцији неће бити ријечи геноцид

БЕОГРАД - Посланици Скупштине Србије требало би најкасније за двије седмице да се изјашњавају о резолуцији о Сребреници, а у њој се неће спомињати ријеч геноцид - пише неки београдски листови, позивајући се на изворе из врха владајуће коалиције.


Према тим изворима, нацрт текста је готов, али се у резолуцији неће спомињати пресуда Међународног суда правде и ријеч геноцид како би текст резолуције подржало што више посланика у Скупштини Србије.

"Изостављањем ријечи геноцид резолуција постаје прихватљива за СНС и СПС, али не и за ЛДП", рекао је саговорник упућен у преговоре о тексту резолуције.

Предсједник Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић рекла је да се писање приводи крају и да ће медији бити обавијештени када текст уђе у скупштинску процедуру.

У владајућој коалицији очекују да ће, када текст буде спреман, бити прекинуто редовно засједање парламента и да ће бити заказана ванредна сједница на којој би се расправљало о Сребреници.

Предсједник Србије Борис Тадић изјавом датом у јануару покренуо је иницијативу о доношењу резолуције у Скупштини Србије о Сребреници, у којој је навео да би требало усвојити резолуцију о злочинима у Сребреници, као и резолуцију о другим злочинима који су се десили током ратова 90-их година 20. вијека.

Предсједник Србије објаснио је да би, усвајањем резолуције о Сребреници, била скинута анатема са српског народа и потврдило би се да не постоји колективна кривица.

За доношење резолуције о Сребреници у Скупштини Србије довољна је проста већина, односно гласови 126 посланика.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog