Politika

Филе: Закон о попису мора бити усвојен

САРАЈЕВО - Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе категоричан је да закон о попису становништва у БиХ мора бити усвојен, јер је попис 2011. године од суштинског значаја за економско и социјално планирање, те за развој сваке земље Европе као цјелине.


"Закон мора бити примијењен да би се БиХ опоравила од тренутног пада економије", рекао је Филе.

Када је ријеч о либерализацији визног режима за грађане БиХ, он је истакао да то није поклон од Брисела, већ резултат одлучних мјера које су предузеле власти потпомогнуте широким консензусом политичких странака.

"Овај колективни напор донијеће опипљиву корист грађанима: ближе привредне везе, стипендије и размјену културних добара. Процес либерализације визног режима добар је примјер тога да европска интеграција зависи од брзине реформи", нагласио је Филе.

Он сматра да је битно да се у свим реформамам које подржавају амбицију за учлањење у ЕУ гради оваква врста политичког ангажмана и консензуса, јер је то предуслов да се БиХ "одвоји од постдејтонског начина размишљања и приближи европском" - преноси штампа у БиХ.

Према његовом мишљењу, данашња БиХ знатно је другачија него прије 15, 10 или пет година, као што ће бити другачија од садашње када се придружи ЕУ.

"Политика проширења ЕУ заснива се на свеобухватном приступу чији је циљ да обезбиједи да све нове чланице буду прихваћене као такве тек онда када буду спремне да усвоје, како права, тако и обавезе које чланство у ЕУ подразумијева", поручио је Филе, који данас долази у прву посјету БиХ.

Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе разговараће данас у Сарајеву са званичницима БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ о европским интеграцијама, визној либерализацији, уставним промјенама и о закону о попису.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog