Društvo

Вишак оружја из БиХ завршава на свјетским ратиштима

САРАЈЕВО - Вишак наоружања из БиХ, који је требало да буде уништен, завршавао је у Грузији, Авганистану, Пакистану и на неким другим дестинацијама, тврди посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић.


Јовичић тврди да уништавање вишка наоружања и муниције прати безброј контроверзи, а постоје основане сумње да је ријеч о великим злоупотребама у које су упетљане и неке међународне организације које се мотају око цијелог тог процеса.

 

"То показује да БиХ нема системске контроле над овом области. Под плаштом вишка наоружања наводно неупотребљиво оружје се префарба и у комерцијалним предузећима препакује и као нови, готови производ извози. Нико никада није поднио извјештај коме је тако препаковано оружје продато, колико новца је прибављено и стога се све то ради у комерцијалним предузећима која могу да се сакрију иза пословне тајне", каже Јовичић.

Јовичић је истакао да је углавном ријеч о нелегалним пословима и тајним каналима извоза који ће нанијети штету не само БиХ, која је на овакав начин постала прљави снабдјевач оружјем и муницијом, него и онима на које ће то оружје бити искоришћено.

Члан заједничке Комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Мирко Околић рекао је да већ годинама постоји много проблема у вези са уништавањем вишка наоружања у БиХ, јер је ријеч о великим злоупотребама у тој области у које су упетљани одређени званичници Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, као и поједини представници међународних институција.

"Они који наводно уништавају вишак наоружања, из цијелог процеса извлаче дуплу корист. С једне стране, наплаћују посао уништавања вишка наоружања, а са друге стране дијелове наоружања и опреме користе у сврхе препродаје тајним каналима. Продају га или као отпадни материјал или као резервне дијелове, а према неким нашим сазнањима, одређени дијелови наоружања и муниције у комерцијалним предузећима у Федерацији БиХ само се префарбају и извозе као нови производи", рекао је Околић.

Он истиче да од наводног уништавања вишка наоружања у БиХ највише користи имају комерцијална предузећа у Федерацији БиХ, јер се тај процес углавном врши на територији овог ентитета.

Сипа истражује наводе о неправилностима у вези са процесом уништавања вишка оружја у приватним фирмама "Претис" и "Бинас" у ФБиХ.

На проблем шверца оружја из БиХ упозорио је још прије четири године "Амнести интернешенел", који је у свом извјештају навео да се оружје, које треба да буде уништено, извози из БиХ у Ирак преко фирме "Скаут".

Хрватски медији објавили су да је власник ове фирме, чије је сједиште у приватном стану у улици Владимира Варићака 6 у загребачком насељу Слобоштина, хрватски држављанин Иван Перанец.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog