Politika

Скупштина одбацила Нацрт закона о РТРС

БАЊА ЛУКА - Народна скупштина Републике Српске одбацила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Радио-телевизији РС који је предложио посланик СДС-а Душан Стојичић.


За нацрт овог закона гласало је 28 посланика, три су била "против", а 35 је било уздржано.

Стојичић је у завршној ријечи рекао да је Влада РС у случају овог закона направила негативан преседан.

"Влада је дала мишљење, а није га одбранила нити једним јединим аргументом овдје у парламенту. Није га одбранила снагом аргумента, него аргументом силе", рекао је Стојичић, наглашавајући да у расправи о овом закону ни синоћ ни данас није учествовао ниједан посланик скупштинске већине, нити иједан представник Владе.

У мишљењу Владе, које је у писаној форми подијељено јуче посланицима, наводи се да су предложене измјене и допуне Закона о РТ РС у супротности са постојећим Законом о РТРС и Законом о Јавном радио-телевизијском систему БиХ.

"Члан 1 предложених измјена и допуна представља директно мијешање у уређивачку политику РТ РС, што није у складу са европским стандардима и директивама, као и правилима РАК-а, док се чланом 2 предложених измјена уводи нови орган - Програмски одбор који преузима функцију и надлежност Управног одбора", истиче се у мишљењу Владе.

Према члану 1, РТ РС је дужан да испоштује стандард о равноправној заступљености политичких ставова на начин да трећина укупног времена у уређивању емисија информативног програма припада Влади, трећина странкама позиције, а трећина странкама опозиције.

Шеф посланичке групе СРС РС Миланко Михајлица рекао је да скупштинска већина не може да прихвати да своје "најмоћније оружје у предизборно вријеме доведе у професионалне оквире".

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о превозу у друмском саобраћају РС, којим се регулише несметано одвијање дјелатности превоза, те дефинишу једнаки услови за вршење превоза у друмском саобраћају.

Представник Министарства саобраћаја и веза РС Наташа Костић рекла је да закон омогућава такси превозницима рок од пет година за прибављање возила до десет година старости, чиме се истовремено смањује просјечна старост такси возила.

Чланом 13 овог закона дефинисано је да надзор над спровођењем прописа овог закона врше саобраћајни инспектори јединице локалне самоуправе и органи комуналне полиције, наводи се у образложењу овог законског рјешења.

Посланик СДС-а Томица Стојановић сматра да се овим законом општинска саобраћајна инспекција ставља у подређени положај у односу на републичку саобраћајну инспекцију.

Горан Перковић из СДС-а сматра да нема оправдања да се овим законом ограничава ко може управљати возилом породичних пољопривредних газдинстава.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog