Politika

Мјесто БиХ у Скупштини Савјета Европе доведено у питање

СТРАЗБУР - Могуће је да новој парламентарној делегацији БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе, која ће бити именована након октобарских општих избора, не буде дозвољено да заузме своје мјето у Стразбуру у јануару 2011.


To ће се десити ако овогодишњи избори буду проведени по старом систему, односно ако не буду измијењени Устав и Изборни закон БиХ у складу са пресудом Европског суда за људска права у случају "Сејдић и Финци".

"Чланство у међународној организацији не може бити замрзнуто: или сте у њој или сте ван", појаснила је специјални представник Савјета Европе Каролин Раво.

Она је подсјетила да је 6. мај крајњи рок за усвајање уставних амандмана и измјене Изборног закона БиХ, јер тог дана Централна изборна комисија треба да распише изборе како би они били одржани 3. октобра.

"Савјет Европе, а посебно парламент, још су 2006. године позивали БиХ да измјени Устав прије избора у 2010. години. Но ништа није постигнуто у посљедње четири године због недостатка политичке воље. Али, сада је коначна и обавезујућа пресуда Европског суда и власти БиХ су обавезне да је проведу. Ако то не учине, а избори буду одржани уз садашње дискриминаторске одредбе биће посљедица", упозорила је Раво.

Раво је за сарајевску штампу нагласила да и даље постоји мала могућност да уставни амандмани буду усвојени прије избора.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog