Svijet

Обрт у Русији: Путин уводи санкције Ирану?

Замјеник шефа Путиновог особља Јури Ушаков изјавио је да је Путин потврдио да је резолуција УН о санкцијама "могућа".


Глас да је руски премијер, Владимир Путин, рекао америчком државном скеретару Хилари Клинтон да би Русија могла да подржи резолуцију о санкцијама против Ирана, дошао је синоћ од Путоновог сарадника.

- Владимир Владимирович представио је своје мишљење о ситуацији у Ирану и нагласио да је могуће да Русија подржи санкције, рекао је Ушаков.

Путин је, такође, упозорио Клинтонову да санкције "не помажу увијек рјешавању таквог питања и да понекад могу да имају контрапродуктиван ефекат", рекао је Ушаков.

Ово је зачуђујући обрт у спољној политици, пошто је Русија до сада редовно била против озбиљнијих притисака на Иран у коме има знатан привредни интерес. Осим тога што гради нуклеарне електране у замјену за енергенте, Иран је Русији битан и као геостратешка тачка у војнополитичком смислу, па ову изјаву треба посматрати више као спиновање америчког јавног мнења у сврху што скоријег постизања договора о стратешком нуклеарном наоружању.

Свирка у квартету

Клинтонова и Путин су се састали јуче у Москви, гдје се одржавао састанак "међународног квартета" за Блиски исток. Њега чине Русија, САД, ЕУ и УН, а циље је омогућавање новог почетка директних преговора Израела и Палестинаца.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон, руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, шеф европске дипломатије Кетрин Ештон и генерални секретар УН Бан Ки Мун састали су се у руском Министарству иностраних послова.

Високи представник ЕУ за иностране послове Кетрин Ештон је колегама преносила резултате своје посјете Блиском истоку, а иначе је код нас позната по свом Ешдауновском извјештају, у коме је за политичку нестабилност у Дејтонској БиХ окривила РС.

Спољнополитичка иницијатива у РС је још увијек мисаона именица, али се надати да "квартет" неће засвирати и неке санкције преко леђа РС, јер се код нас аутистично прочишћавају грла за караоке испод предизборних шатри.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog