IfJf-1gvwH4

Svijet

Сјевер Кине: Пјешчана олуја блокирала авиосаобраћај

ПЕКИНГ - Због највеће пјешчане олује која је од почетка године захватила сјеверни дио Кине, одложени су поједини летови на аеродрому у Пекингу изнад кога је небо данас наранџасте боје.


Улице кинеске престонице прекрила је ситна прашина, а метеоролошка служба упозорава да је квалитет ваздуха "веома лош по здравље". Становницима се савјетује да носе заштитне маске када излазе напоље и затварају врата и прозоре.

Како се олуја креће ка југу, метеоролошке службе у Јужној Кореји издале су упозорење на појаву прашине и у Сеулу и другим дјеловима земље.

Агенција наводи да пустињске површине у Кини сада чине чак трећину укупне територије земље због претјераног напасања стоке, сјече шума, ширења градова и суша.

Према процјенама Кинеске академије наука, број пјешчаних олуја се у последњих 50 година повећао чак шест пута на око 20 годишње.

Иако су пројекти пошумљавања у северозападном дјелу Кине посљедњих година у извјесној мјери смањили учесталост појаве пјешчаних олуја, у сјеверним кинеским градовима оне су редовна појава у прољеће.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog