Nauka

Земља ушла у нову геолошку еру?

ЊУЈОРК – Имајући у виду промјене које је изазвао човјек, дио свјетске научне заједнице сматра да је Земља ушла у нову геолошку еру.


Због загађена животне средине, неочекивано великог раста становништва, урбанизације, експлоатације природних ресурса и потрошње великог дијела фосилних горива, човјек је извршио такве промјене на Земљи да ће се оне осјећати током више милиона година.

Ову теорију изнијела је група научника, међу којима су климатолог Вил Стефен и атмосферски хемичар и добитник Нобелове награде за хемију Пол Круцен.

Штете које је узроковао човјек довешће, по њима, до шестог масовног уништења у историји Земље. То ће изазвати нестанак милиона биљних и животињских врста.

Од почетка индустријске ере у 19 веку многе животињске врсте већ су нестале са планете, међу којима су тигар са Балија, златна крастача, велики пингвин и кинески делфин.

Нова ера, названа антропоцен, од старогрчке ријечи „антхропос”, која значи људско биће, прва је коју је одредила нека жива врста. Научници раде на сакупљању доказа како би назив нове епохе био озваничен и како би јој епоха холоцен уступила мjесто.

Научници ће узети у обзир све промjене на планети настале због људске делатности, њен утицај на биодиверзитет и последице загађења животне средине и ескплоатације минерала.

Своја истраживања представиће за три године на Међународној унији геолошких наука која ће одлучити да ли је Земља заиста ушла у нову геолошку еру, објављено је у америчком часопису „Environmental Science & Techcnology”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog