Nauka

Дискавери се (безбједно) враћа кући

КЕЈП КАНАВЕРАЛ – Свемирски шатл "Дискавери" данас се безбједно вратио на Земљу послије успјешне 15-дневне мисије на Међународној свемирској станици (МСС).


"Дискавери" и његових седам астронаута слетјели су у Свемирски центар Кенеди, на Флориди.

Посада је провела десет дана на МСС, орбиталном објекту вриједном 100 милијарди долара, у чијој градњи учествује 16 земаља. Радови су почели 1998. године.

Повратак шатла јуче је одгођен због лошег времена изнад Флориде. Мисија је претходно била већ продужена за један дан како би астронаути могли да пошаљу резултате контроле топлотног штита летилице.

НАСА је открила да је шатлова антена за комуникације поломљена непосредно послије лансирања 5. априла, па су подаци послати са МСС.

"Дискавери" је испоручио станици контејнер величине аутобуса напуњен опремом за извођење научних експеримената, кабинама за спавање, мрачном лабораторијом и осталим залихама.

Шатл је у повратку понио стару опрему и предмете који више нису потребни на орбиталној станици. На Земљу је враћен и потрошени резервоар амонијачне течности за хлађене. Нови резервоар постављен је на МСС током три свемирске шетње.

Послије ове мисије, НАСА ће обавити још само три лета, а потом ће флота свемирских шатлова крајем године бити пензионисана. Шатл „Атлантис“ биће лансиран према МСС 14. маја.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog