Kultura

''Култ'' на Кастелу 28. јула?

На званичном сајту познатог британског бенда ''Култ'' (thecult.us) објављено је да ће, у оквиру актуелне "Лов Лајв" свјетске турнеје, 28. јула свирати и у Бањoj Луци, на тврђави Кастел.


Међутим, директор агенције "Фронт Стејџ" Синиша Томић рекао је да су преговори са менаџером у току, али да још није све договорено у вези са мјестом одржавања концерта

"Истина је да смо у комуникацији с менаџером Култа, али ја још не смијем давати било какве информације у вези с могућим одржавањем овог концерта", рекао је Синиша Томић и додао да већ шест мјесеци преговара с њиховим менаџером и да још нису све договорили у вези с мјестом одржавања концерта у Бањој Луци.

Култ (The Cult) су настали 1983. године, из бенда Садерн Дет Калт. Средином осамдесетих, важили су за пост-панк и готик бенд. 1985. објављују албум Лав, који је продат у више од два милиона примјерака. 1987. слиједи Електрик, на којем су промијенили звук, оријентисавши се ка традиционалном хард року, дијелом и захваљујући чувеном продуценту Рику Рубину.

Синглови Вајлд Флауер, Лил' Девил, Лав Римувал Машин доносе велики успјех у САД али и широм свијета. Наредни албум, Соник Темпл из 1989. године, учврстио је Kулт као један од водећих свјетских хард рок бендова. На том албуму налазе се и неке од њихових најпознатијих пјесама: Свит Соул Систер, Фајер Вуман, Еди (Ћао Бејби)... 

Култ престаје са радом 1995. године, након албума Серемони (1991) и Култ (1994). 1999. се поново састају, и двије године послије објављују Бијонд Гуд енд Ивл. 2007. излази сада посљедњи Борн Инто Дис.

На простору бивше Југославије су наступили 2007. у Београду, 2008. на ЕXИТ фестивалу у Новом Саду и 2009. године у Загребу.

Током каријере су промијенили бројне поставе, а најдуже су се задржали пјевач Ијан Естбури и гитариста Били Дафи, ауторски двојац бенда. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog