Svijet

Хилари у Јапану због америчке базе

Амерички државни секретар Хилари Клинтон посјетиће 21. маја Јапан гдје ће разговарати о размјештању ваздухопловне базе америчких маринаца „Футенма” на Окинави.


Њени саговорници биће представници јапанске владе, међу којима министар спољних послова Катсуја Окада, јавила је јапанска агенција Кјодо позивајући се на дипломатске изворе.

Ваздухопловна база „Футенма” је прешла у руке Американаца 1945. године, након капитулације Јапана у Другом свjетском рату.

Пошто се налази у урбаном окружењу, локално становништво је затражило да се база измjести због буке и загађења ваздуха које праве авиони.

Такође, у питању су били и безбjедносни разлози након пада једног америчког хеликоптера августа 2004. године, иако у том инциденту није било жртава на земљи.

Поред тога, захтjеви за релокацију базе су постали гласнији 1995. године након што су тројица америчких маринаца силовали једну 12-годишњу Јапанку.

Децембра 1996. године, јапанска и америчка влада сагласиле су се да база треба да буде пребачена на нову локацију, у залив Хеноко, сjеверно од Окинаве.

Клинтонова ће посjетити Јапан на путу за Кину, гдjе ће у Пекингу учествовати на једном америчко - кинеском форуму.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog