Sport

Лига шампиона суботом: Вечерас финале у Мадриду

Интер и Бајерн вечерас од 20.45 часова на стадиону "Сантијаго Бернабеу" у Мадриду играју финале Лиге шампиона.


Иако су на почетку сезоне у финалу сви видјели браниоца титуле Барселону, затим прескупи Реал Мадрид, цијелу сезону веома убједљив Челзи, или Манчестер Јунајтед, ипак ће на стадиону Реал Мадрида у играти Бајерн, који је лоше играо први дио сезоне, поготово у Њемачкој и Интер, Мурињов, како воле да називају ову генерацију екипе из Милана, због њихове највеће звијезде, тренера Жозеа Муриња.

Два тима која су прву фазу елитног такмичења завршила као другопласирани у својим групама, Бајерн са шест бодова иза Бордоа, а Интер са два бода иза Барселоне, Баварци испред Јувентуса и Макабија, а италијански првак, не без тешкоћа, испред Рубина и Динама.

Тим из Минхена, у жељи да пети пут у клупској историји постане најбоља на континенту а први пут од 2001., са тренером Лујом ван Галом који је титулу првака Европе освојио као стратег Ајакса, - елиминисао је најприје у осмини финала Фиорентину послије, још увијек се о томе говор -  школског примера „домаћинског суђења“.

У четвртфиналу, Робен се својим ''волеом'' на Олд Трафорду побринуо за освету фаворизованом Манчестер јунајтеду за чувено финале из 1999. године. Иако су водили 3-0, ''црвени ђаволи'' си испали из даљег такмичења. У полуфиналу Бајерн је наишао на, тада већ посустали Лион, који је Олић докрајчио на ''Жерлану''.

Интер је у на првој степеници нок-аут фазе надмудрио благо фаворизовани Челси, који до тог дуела био у врхунској форми, потом је два пута минималцем савладао московски ЦСКА.

У полуфиналу смо гледали дуел са браниоцем титуле, и по многима најбољом екипом на свијету, Барселоном. На ''Меаци'' је било 3-1 за домаћина, и ту партију Интера сматрају с правом њиховом најблиставијом представом у сезони.

У реваншу није било ни мало блиставо. Мурињови играчи си ''враћали'' лопту Гвардиолиним и концентрисали се на одбрану и рушење игре. Барселона је успјела забити један гол, и то са играчем више и испоставило се да је 3:1 из Милана била више него довољна залиха за реванш на Ноу Кампу.

Услиједиле су критике на рачун тактике португалског стручњака, страх да се ''Катаначо'' вратио на велика врата у европски фудбал, али резултат је ту: Интер је у финалу, трећи пут у клупској историји, а први послије 1965.

Мурињо и Реал Мадрид

Ових данa се, више него о самом финалу, причало да ће Мурињо постати тренер Реал Мадрида, а стратег Интера је изјавио је да размишља само о данашњем финалу Лиге шампиона против Бајерна:

"Прича о Мадриду за мене не представља проблем. Ко год да игра у финалу Лиге шампиона мора да размишља само о тој утакмици. Мислим само на оно што нас чека. Желим да моја екипа оствари свој сан. Тек послије утакмице сви можемо да наставимо са својим животима, не само ја. Неки ће отићи на Свјетско првенство, неки на море или планину. Неко ће остати на садашњој позицији, а неко ће отићи. Ипак, нећу моћи одмах послије меча да кажем да ли је то био опроштај од Интера", навео је Мурињо.

Португалац је раније ове недјеље признао да му је једна од највећих жеља да тренира Реал Мадрид.

"Не знам тачно какве је ситуација унутар Реала и какве су амбиције клуба. Знам само да Реал има сјајну историју и традицију", закључио је Мурињо.

Тренер Интера, без суздржавања, Луја ван Гала назива својим учитељем, јер му је био помоћник док је овај својевремено тренирао Барселону, тако да ће бити занимљиво видјети да ли га може надмудрити у једној утакмици у којој тактизирања вјероватно неће недостајати.

Ово је први пут да се финале Лиге шампиона игра у суботу.

 

Бајерн Минхен - Интер; 20:45. часова

Мадрид - Стадион: Сантјаго Бернабеу; Капацитет: 80.354; Судија: Хауард Веб (Енглеска)

Бајерн: Бут, Бадштубер, Ван Бујтен, Демикелис, Лам, Алтинтоп, Ван Бомел, Швајнштајгер, Робен, Олић, Милер

Интер: Цезар, Занети, Лусио, Самјуел, Маикон, Камбијасо, Станковић, Снајдер, Пандев (Мунтари), Ето, Милито

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog