Nauka

Откривена бактерија која уништава бактерије менингитиса

ТОКИО - Бактерију која се често налази у људском носу и на кожи, а може да изазове болести као што су менингитис и запаљење плућа, у стању је да уништи једна друга бактерија, која такође обитава у носној шупљини, утврдили су јапански стручњаци.


Ово откриће може да помогне научницима да пронађу нове начине борбе против прве бактерије - стафилококе ауреус (s. aureus) која је последњих година све опаснија јер стиче отпорност на многе јаке антибиотике.

Тако је настала и тзв. „на метицилин отпорна стафилокока ауреус” (МРСА), која задаје велике проблеме љекарима јер је одговорна за многе инфекције које је тешко лијечити.

МРСА нарочито задаје главобоље у болницама, код пацијената с отвореним ранама, инвазивним уређајима или ослабљеним имунолошким системом.

У истраживању обављеном на токијском Универзитету Џикеи испитано је 88 добровољаца и утврђено је да код 60 одсто њих нема с. ауреус у носној шупљини.

Даљим анализама је установљено да у носној шупљини ових испитаника обитава један подтип бактерије стафилококе епидермис (s. epidermis), која производи извјестан ензим способан да уништи s. aureus.

„Ови налази указују да би код људи присуство s. epidermis у носној шупљини могло да буде одлучујући фактор за одсуство колонизације s. aureus”, објавио је јапански тим у стручном часопису „Нејчер”.

Вођа овог истраживања, Тадајуики Ивасе, напомиње да је ензим s. epidermis у њиховом истраживању био у стању да уништи и на више лијекова отпорну бактерију, као што је МРСА.

Ово откриће могло би да води развоју нових терапеутских средстава, којима би се спријечила колонизација s. aureus и инфекција овом бактеријом.

Око 20 одсто свјетског становништва су дугорочни носиоци бактерије s. aures, која се често може наћи у носној шупљини. Ова бактерија може да изазове мања обољења као што су бубуљице и чиреви, али и менингитис, запаљење плућа и септикемију.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog