Politika

Додик потврдио, стиже нам Јосиповић

ПЕКИНГ - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик потврдио је да ће хрватски предсједник Иво Јосиповић посјетити Српску у недјељу, 30. маја.


"Већ се договарају детаљи те посјете. Ја ћу стићи из посјете Кини у недјељу ујутро и око 11.00 часова прикључићу се Јосиповићу у Дервенти гдје ћемо заједно положити цвијеће у Сијековац гдје су страдали Срби на самом почетку рата у БиХ", рекао је Додик вечерас у телефонској изјави из Пекинга за Радио-телевизију РС.

Додик је навео да би, након тога, он и Јосиповић посјетили мјесто у околини Приједора гдје су страдали Хрвати.

Премијер Српске рекао је да ће се Јосиповић у међувремену у Бањалуци састати са одређеним представницима РС и хрватске заједнице.

У Кабинету предсједника Хрватске је данас раније речено да ће крајем седмице бити познато да ли ће састанак са Додиком бити одржан.

Хрватски медији наводе да би Јосиповић током прве посјете једног хрватског предсједника РС требало да обиђе неколико повратничких хрватских насеља, те разговара са свештеницима у жупама у Дервенти и Плехану.

Дан раније предсједник Хрватске ће у Сарајеву учествовати на засједању Игманске иницијативе, у оквиру које су планирани његови сусрети са трочланим Предсједништвом БиХ, те предсједницима Србије Борисом Тадићем и Црне Горе Филипом Вујановићем.

Истичући да ће Јосиповић бити први предсједник Хрватске који ће посјетити РС, загребачки "Вечерњи лист" подсјећа да његови претходници Фрањо Туђман и Стјепан Месић нису "ногом крочили" на тло Српске.

Komentari
Blog