Svijet

Фламански сепаратисти добили највећу подршку

Први резултати парламентарних избора у Белгији указају да би фламански сепаратисти могли добити највише гласова у холандски говорећој Фландрији.


Резултати с неколико биралишта у Фландрији показују да би Нова фламанска алијанса (НФА), која заговара независност сјеверног, богатијег дијела Белгије, могла да освоји између 23 и 32 одсто гласова.

Ако ти резултати буду потврђени широм Фландрије, сепаратисти ће постати највећа партија у том региону, што ће отежати образовање коалиционе владе, али и појачати бојазан франкофоног становништва о подјели земље.

Бивши лидер фламанских социјалиста рекао је да би таквим резултатом НФА освојила двоструко више гласова него 2007. године.

У франкофоној Валонији и двојезичној области главног града Брисела, социјалисти имају предност, објавила је белгијска телевизија.

Превремени избори су расписани пошто је прољетос пала коалициона влада пет странка, после изласка фламанских либерала из савезног кабинета.

Повод је био њихов захтјев да се подјели изборна јединица Брисел-Хале-Вилворде, у којој живи већинско француски говореће становништво, али градови и општине Хале и Вилворде који припадају Фландрији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog