Svijet

Њемачка: Све више људи напушта католичку цркву

БЕРЛИН - Католичка црква у Њемачкој дуго није била у оваквој кризи - све више људи напушта цркву, прије свега због сазнања о насиљу и сексуалном злостављању дјеце у школама које држи црква. 


Поуздани подаци о броју људи који су ове године напустили католичку цркву као и разлози због којих су то учинили, биће, као и увијек, објављени тек на јесен идуће године. Па ипак, једно је већ сада јасно: број католика који иступа из цркве већи је него икада.

Насиље и сексуално злостављање које чине свештеници, односно учитељи и наставници у школама које држи црква довели су до велике кризе повјерења. То је констатовано и на њемачкој Бискупској конференцији

"Ово је највећа криза католичке цркве од 1945, а она је везана за откривање сексуалног злостављања. Рекао бих чак да је то криза повјерења у цркву", оцијенио је портпарол конференције Матијас Коп.

Резултати истраживања појединих медија за март и април ове године показују да је ријеч о драматичним бројкама. 

У свих 27 бискупија иступило је двоструко више људи него годину дана раније. У некима чак троструко више. Посебно је драстичан пораст у регионима јужне и западне Њемачке, у којима католичка црква има највећи број вјерника.

И у Келну "звоне звона на узбуну". Ханелор Барчерер, пензионер и предсједавајућа Католичког одбора, која добровољно ради у цркви, каже да је у априлу цркву у Келну напустило 500 католика - сто одсто више него у истом периоду прошле године. 

"То морамо схватити као сигнал, као знак да добро размислимо", упозорава Барчерерова.

Према њеној оцјени, на кризу се мора реаговати, она представља позив цркви да уводи промјене како би "позитивно обликовала будућност". 

Дакле, није реч само о поправљању имиџа послије откривања случајева сексуалног злостављања. То би конкретно значило тјешњу сарадњу са свештенством.

"Требало би најприје да почнемо дијалог. Када кажем `ми`, онда мислим на оне који су одговорни у цркви, а то су сви крштени хришћани. То су свештеници, они који су запослени и цркви и који добровољно раде. Велики је потенцијал наше цркве и спремност да се у њој нешто промијени. То је и шанса за све нас", нада се Ханелор Барчерер.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog