Društvo

Oбустављен поступак против Делића

ХАГ - Жалбено вијеће Хашког трибунала донијело је одлуку о обустављању поступка против преминулог бившег команданта Главног штаба такозване Армије БиХ Расима Делића и потврдило првостепену пресуду од три године затвора као обавезујућу.


 

Делић је преминуо 16. априла ове године у Сарајеву, гдје је био пуштен на привремену слободу до доношења пресуде по жалби.

Одбрана је 21. априла, у име Делићевог сина, предала захтјев да се поступак настави, а наставак је тражило и Тужилаштво, с тим што је повукло жалбу на висину казне, односно захтјев да се она повећа на седам година.

Претресно вијеће прогласило је Делића кривим по основу одговорности надређеног за злочине које су припадници јединице тзв. армије РБиХ "Ел Муџахид" починили над заробљеним припадницима Војске Републике Српске у Ливадама и логору Каменица, код Завидовића, у централној Босни, у јулу и августу 1995.

У одлуци се наводи да се "пресуда претресног вијећа сматра коначном".

Пресуда је изречена 15 септембра 2008. и на њу су се жалили и одбрана и тужилаштво.

Усмена расправа је одржана у јануару ове године и одбрана је тада тражила ослобађајућу пресуду, а оптужба пооштравање казне.

У историји трибунала за бившу Југославију и за Рунаду, ово је први пут да жалилац умре прије саопштавања жалбене пресуде.

Жалбено вијеће је закључило да Статут и Правилник трибунала не предвиђају могућност наставка поступка у случају да жалилац премине прије доношења пресуде.

У одвојеној одлуци, Жалбено вијеће је одбацило захтјев одбране за наставак жалбеног поступка, предат у име Делићевог сина.

Вијеће је закључио да "Делићев син није и не може да се појави као страна у било ком поступку у Трибуналу". 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog