Društvo

Дукић: Кoначно утврдити истину

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић рекао је данас да треба утврдити истину о страдању у Сребреници и поновио да број од 8127 жртава из јула 1995. године није тачан.


Он је изнио податак да се 914 Бошњака, од 2442 који су наводно сахрањени у првих шест година укопа, наредне године нашло на бирачким списковима за опште изборе.

"Директор Истраживачко-документационог центра Мирсад Токача изјавио је да је за 500 људи који су наводно сахрањени каснијом провјером утврђено да су живи", рекао је Дукић на конференцији за новинаре у Бањалуци изражавајући сумњу да је тај број и много већи.

Према његовим ријечима, међу жртавама чија су имена уклесана у Меморијалном центру Поточари налазе се лица која су по неколико пута из различитих извора и по различитим критеријумима пријављивана као нестала, а Дукић је подсјетио да је директор Меморијалног центра Мерсед Смајловић службено потврдио да је у Поточарима покопано 75 Бошњака који су погинули у другим крајевима БиХ.

Списак спорних имена провјерен је на Институту за истраживање жртава и несталих у Београду, додао је Дукић и појаснио да се радило на основу увида у матичне књиге рођених и умрлих.

Провјером је откривено да за 87 лица која се воде као сребреничке жртве постоје судска рјешења којима је потврђена природна смрт, а међу њима има и људи који су умрлих прије рата, а пренешени су у Поточаре из гробља "Казани" у Сребреници.

"Нигдје се не помиње да је јула 1995. група Бошњака из Жепачког одреда тадашње Армије БиХ прешла Дрину и да су од власти Србије прихваћени као избјеглице", истакао је Дукић.

Говорећи о манипулацији жртвама, предсједник Савеза логораша рекао је да то потврђују и ратни командант сребреничке полиције Хакија Мехољић и бивши општински функционер у Сребреници Ибран Мустафић, због чега су и дошли у сукоб са поглаваром Исламске заједнице Мустафом Церићем.

Дукић је подсјетио да је на подручју Сребренице од 1992. до 1995. године страдало 3 267 Срба, свих старосних доби и да су спаљена 102 српска села.

"Не смијемо заборавити да је на подручју Сребренице 802 српске дјеце остало без једног или оба родитеља, а да је заробљено неколико стотина Срба и одведено у логоре, гдје су злостављани на најсуровији начин", поручио је Дукић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog