Društvo

Братић: На сљедећој сједници о сијени жита

БАЊА ЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоје Братић рекао је да ће на наредној сједници Владе Републике Српске биће утврђена откупна цијена пшенице овогодишњег рода и нагласио да ће за потребе робних резерви бити откупљиван само стандардни квалитет хљебног жита.


Он је рекао да ће се пшеница лошијег квалитета прихватати од пољопривредних произвођача за враћање "у натури" за преузето регресирано вјештачког ђубриво.

Братић је додао да постоје дилеме о томе шта је, у суштини, утврђена откупна цијена, а шта је оно што откупљивачи стварно плаћају произвођачима, подсјећајући да је прошле године Влада РС утврдила откупну цијену у износу од 0,28 КМ, на шта је било додано још седам фенинга за регресирање производње, а да су разни откупљивачи произвођачима плаћали од 24 до 25 фенинга по килограму.

Министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић потврдио је да ће Дирекција за робне резерве откупити 10 000 тона хљебног жита стандардног квалитета, а уколико пољопривредни произвођачи из РС не понуде толике количине, разлика ће бити намирена посуђивањем пшенице из Србије.

Глухаковић је на конференцији за новинаре демантовао наводе опозиционих посланика на посљедној сједници Народне скупштине РС о дистрибуцији вјештачког ђубрива лошег квалитета пољопривредним произвођачима у РС.

Он је појаснио да је од укупно 25 500 тона вјештачког ђубрива посуђеног из Србије, установљено да 338 тона не одговара стандардном квалитета и да је његова испорука била обустављена, те да су касније те количне биле замијењене са ђубривом стандардног квалитета.

На конфренцији за новинаре на којој је учествовао и помоћник министра пољопривреде за водопривреду Михајло Стевановић, било је ријечи и о процјени и исплати штета од поплава.

Учесници су потврдили да је у току процес утврђивања штета у 20 општина РС, гдје је поплава учинила највеће штете и да ће наредних дана представници Владе РС посјетити те општине, како би заједнички утврдиле величину штета и износ који ће бити исплаћен за ублажавање посљедица.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog