Politika

Колико ће потрошити партије у РС

БАЊА ЛУКА - Политичке партије у Републици Српској углавном још не знају колико ће новца потрошити у предизборној кампањи, али очекују да ће ти трошкови бити скромни, пишу "Независне новине".


Ни у Централној изборној комисији (ЦИК) још не знају колики ће бити максимум који ће странке моћи да уложе у кампању, јер спискови бирача још нису коначни, а на основу њих се одређује колики ће бити максимални лимити за кампању - објаснила је портпарол ЦИК-а Максида Пирић.

Извршни секретар Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Рајко Васић није прецизирао колико ће странка потрошити на изборну кампању, оцјењујући да ће то бити мање од лимита који буде дозвољен. Васић каже да кампања неће бити базирана на луксузу, те да ће дио средстава биће надомјештен добром организацијом странке.

Потпредсједник Социјалистичке партије Саша Чудић каже да ни социјалисти још нису анализирали колико би кампања могла да кошта, али да ће бити финансирана из добровољних прилога и прикупљањем чланарине. "За петнаестак дана ћемо имати сједницу Штаба, након чега ћемо знати колико ће кампања коштати", рекао је Чудић, истичући да социјалисти у многоме рачунају и на рад волонтера.

Демократски народни савез (ДНС) једна је од ријетких партија која већ зна колико ће потрошити и, према ријечима лидера те странке Марка Павића у предстојеће изборе уложиће око 400.000 КМ. "Већина тих средстава су скупштинска средства која добијамо преко Клуба посланика, а дио су добровољни прилози", рекао је Павић.

Генерални секретар Српске демократске странке (СДС) Драган Ћузулан процјењује да ће ова партија потрошити око милион КМ, додајући да тренутно нема та средства и да их покушава обезбиједити посредством донација.

Он је оцијенио да ће ова кампања у односу на 2006. годину бити скупља за око 40 одсто, јер су за толико порасли и трошкови услуга.

Потпредсједник Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић каже да ће њихова кампања бити умјерена са средњим финансијским вриједностима и да ће ПДП 80 одсто средстава обезбиједити из буџета, а остатак из чланарина.

"Већина наше кампање ће се свести на директан контакт са грађанима", истакао је Бореновић, оцјењујући да је њихов главни адут програм који има "квалитетне програмске политике које се односе на пензије, здравство, запошљавање, пољопривреду и образовање".

У Савезу за демократску Српску (СзДС), који први пут наступа на изборима, кажу да тек праве прелиминарни план трошкова, који ће бити усвојен у августу, а према њиховим процјенама, трошкови предизборне кампање су између 100.000 и 150.000 КМ, а извори финансирања су из прилога чланова и донација симпатизера партије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog