Politika

Фила: Ако се умијеша Америка, Ганића неће изручити Србији

БЕОГРАД, - Aко се у процес изручења ратног члана Предсједништва БиХ Ејупа Ганића Србији умијеша Америка, он неће бити изручен Србији, изјавио је Срни београдски адвокат Тома Фила.


"Ако би се применило право, очекујем да Ејуп Ганић буде изручен Србији, јер његова аргументација да ће га Срби обесити, убити и да сведоци не смеју да дођу у Србију, не држи воду", нагласио је Фила.

Он је додао да су свима којима је суђено за Сребреницу и друго долазили свједоци из БиХ, свједочили у Специјалном суду и вратили се назад.

"Сви сведоци су долазили са гаранцијама да неће бити ухапшени, да неће бити повређени. Значи, његова аргументација да ће бити убијен није правна аргументација", поручио је Фила.

Главна расправа поводом захтијева Србије за изручење Ганића, кога Србија сматра одговорним за напад на припаднике ЈНА у Сарајеву 1992. године почела је 5. јула пред вијећем Суда за екстрадицију у Лондону.

Ганић је ухапшен 1. марта на аеродрому Хитро у Лондону, на основу потјернице коју је Србија расписала за њим и још 18 особа из БиХ због напада на колону ЈНА у Сарајеву 3. маја 1992. године.

Према подацима Центра јавне безбједности Источног Сарајева, у нападима 2. и 3. маја убијена су 42, а рањена 73 припадника ЈНА, док их је 215 заробљено.

Вијеће за ратне злочине Вишег суда у Београду покренуло је у децембру 2008. године истрагу против Ганића због сумње да је непосредно, заједно са другим лицима, супротно конкретним споразумима о мирном повлачењу јединица ЈНА из БиХ, издавао наређења за нападе на објекте ЈНА у Сарајеву - Војну болницу, Дом ЈНА, колону санитетских возила и војну колону у Добровољачкој улици. /крај/вк/тп

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog