Društvo

Хоће ли Норац на слободу за двије године?

РИЈЕКА - Осуђени хрватски генерал Мирко Норац, након девет година проведених иза решетака, затражио је од суда обједињавање двије казне за ратне злочине којим је осуђен на укупно 18 година затвора.


У судској пракси уједињене казне никад се не сабирају већ су мање од укупне суме. Норац је за ратне злочине у Госпићу гдје је убијено 40-ак цивила осуђен на 12 година затвора. Због ратних злочина у Медачком џепу у септембру 1993. године осуђен је на још седам година. Та му је казна након жалбе смањена на шест година.

О овом уједињавању одлучиваће ванрасправно вијеће Жупанијског суда у Ријеци, а према информацијама овог листа одлука би могла бити позната врло брзо - пише "Нови лист".

Нагађа се како би казна Норцу могла бити умањена за двије или три године, односно могла би износити 15 или 16 година затвора. Умањење би касније било и основ за бржи коначни излазак из затвора, за помиловање и захтјеве за пријевремено отпуштање након што издржи већи дио казне, што није ријеткост у пракси.

Тако се кругови блиски Норцу надају да би се он могао наћи на слободи већ за годину, двије - пише лист.

Мирко Норац осуђен је на 12 година затвора због ратног злочина почињеног над цивилима 1991. године на госпићком подручју и на седам година затвора због ратних злочина у Медачком џепу 1993, године. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog