Svijet

Картер путује у Сјеверну Кореју ради ослобађања Американца

Бивши амерички предсједник Џими Картер ускоро ће отпутовати у Сјеверну Кореју да би покушао да договори ослобађање Американца Ајџалона Малија Гомеса, који се налази у затвору због илегалног уласка у Сјеверну Кореју.


 

Картер (85) ће у Сјеверну Кореју отићи као приватно лице, без пратње америчких званичника, али можда са својом супругом, навео је лист „Форин полиси џорнал” на веб сајту, позивајући се на извор близак бившем предсједнику.

Прошлог мјесеца сјевернокорејски државни медији јавили су да је Гомес (30) покушао да изврши самоубиство, неколико мјесеци пошто му је изречена пресуда на осам година тешког физичког рада.

Амерички званичници одбили су да коментаришу Картерову намјеру да отпутује, али је један од виших званичника изјавио да ће посјета бити обављена као приватна хуманитарна акција.

И бивши амерички предсједник Бил Клинтон био је у сличној посјети Сјеверној Кореји прошле године током које је успио да се договори око ослобађања два америчка новинара који су, такође, били у затвору због илегалног уласка у земљу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog