Društvo

Јуришићу ће се судити поново

БЕОГРАД - Апелациони суд у Београду укинуо је данас првостепену пресуду од 12 година изречену раније Илији Јуришићу за ратни злочин над колоном припадника ЈНА маја 1992. године у Тузли и вратио поступак на поновно суђење, јавља дописник Срне.


Јуришићу је укинут притвор и дужан да се јави на позив суда када то буде потребно.

Илија Јуришић осуђен је 22. септембра 2009. године пред Вијећем за ратне злочине некадашњег Окружног суда у Београду на 12 година затвора јер је, како је у пресуди наведено, наредио напад на колону ЈНА која се повлачила из Тузле. Он је ухапшен 2007. године на београдском Аеродрому "Никола Тесла" и од тада се налази у притвору у Београду.

Током другостепеног поступка против Јуришића, који је почео 22. септембра ове године пред Апелационим судом у Београду, саслушани су углавном свједоци одбране који су свједочили видео-линком из Суда БиХ у Сарајеву, а међу њима и Селим Бешлагић који је у вријеме злочина био начелник општине Тузла, затим командант штаба Територијалне одбране Тузле Енвер Делибеговић, тадашњи секретар Јасмин Имамовић и начелник СЈБ Тузла Мехо Бајрић.

Жалбени поступак на првостепену пресуду Јуришићу, окончан је у петак, 8. октобра, изношењем завршних ријечи тужилаштва и одбране. Јуришић се тада обратио суду и рекао да је увјерен да његова кривица није доказана, те да сматра да је жртва мржње и освете.

Тужилаштво је затражило потврду првостепене пресуде и да Јуришић буде осуђен на дужу казну затвора, од првостепено пресуђених 12 година због тежине почињеног дјела, а одбрана моментално укидање притвора и ослобађајућу пресуду.

Свим рочиштима у другостепеном поступку присуствовао је и амбасадор БиХ у Србији Бориша Арнаут.

На Брчанској малти 15. маја 1992. године погинула су најмање 92 војника, рањена најмање 33 припадника ЈНА и уништен већи број војних и санитетских возила.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog