Svijet

Нетанијаху тражи признање Израела као јеврејске државе

ТЕЛ АВИВ – Израелски премијер Бењамин Нетанијаху наговијестио је могућност обнове мораторијума на изградњу у јеврејским насељима на окупираној Западној обали, ако Палестинци признају Израел као јеврејску државу.


„Ако палестинско руководство буде рекло недвосмислено да његов народ признаје Израел као домовину јеврејског народа, ја ћу бити спреман да сазовем моју владу и тражим даљу суспензију”, рекао је Нетанијаху на сједници парламента Кнесета.

„Исто као што Палестинци очекују од нас да признамо њихову државу, ми очекујемо реципрочан третман”, објаснио је израелски премијер.

Он је прецизирао да се не ради о услову, него кораку за изградњу повјерења, који ће створити широко поверење међу Израелцима, изгубљено последњих десет година.

Нетанијаху је изразио и спремност Израела на концесије, указујући да се мировни споразум и палестинска држава могу остварити ако Палестинци буду вољни да признају ту земљу као јеврејску домовину. Палестинска страна је одмах одбацила тај Нетанијахуов захтјев.

Набил Абу Рудејне, портпарол палестинског предсједника Махмуда Абаса, рекао је да повратак мировним преговорима, које подржавају САД, захтјева замрзавање изградње насеља.

„Питање јеврејства државе нема никакве везе с тим”, рекао је Абу Рудејне Ројтерсу.

Десетомјесечни мораторијум на изградњу јеврејских кућа на земљи на којој Палестинци планирају да оснују своју државу истекао је 26. септембра, а Нетанијаху је одбио да га продужи, тврдећи де је то политички немогуће.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog