Društvo

Робинсон дозволио Караџићу контакт с новинаром „Профила”

ХАГ – Предсједник Хашког суда Патрик Робинсон дозволио је оптуженику Радовану Караџићу комуникацију с новинаром аустријског магазина „Профил” Робертом Трајхлером, коју му је претходно забранио Секретаријат суда.


Караџић је 14. маја, према правилима Трибунала, поднио Секретаријату одговоре на четири питања која му је поставио новинар „Профила” и затражио да они буду прослијеђени новинару.

Замјеник Секретаријата је Караџића 13. августа обавијестио да му је забрањено писано комуницирање с новинаром, између осталог, због тога што је у одговору на треће питање „непоштено и некоректно представио рад Тужилаштва”.

Караџић је потом 17. августа затражио од предсједника Хашког трибунала да преиначи одлуку Секретаријата и затражио је да Секретаријату наложи да прослиједи његов одговор на треће питање новинару, што је Робинсон данашњом одлуком дозволио.

Притвореници, према одлуци Трибунала, могу користити средства за директно или индиректно комуницирање с медијима само уз одобрење Секретаријата.

Бивши предсједник Републике Српске оптужен је у двије тачке за геноцид над несрпским становништвом у Сребреници и још седам босанских општина, а у девет тачака за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дјела, терор и незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца током рата у Босни и Херцеговини (1992-95).

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog