Politika

Јосиповић: Не ваља изборни систем у БиХ

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Иво Јосиповић сматра да није добар систем који је омогућио да на општим изборима у БиХ за хрватског члана Предсједништва буде изабран Жељко Комшић, "за кога није гласала већина Хрвата" и да уставним промјенама потребно обезбиједити равноправност сва три конститутивна народа у БиХ.


"Систем је такав и потпуно је контрапродуктивно и за БиХ и за односе у региону сада ламентирати о томе. Треба радити на уставним промјенама, па ћемо видјети ко ће у неком новом систему имати више успјеха", оцијенио је Јосиповић.

Јосиповић је навео да бројке показују да је Комшић имао и хрватских гласова, иако је потпуно јасно да су странке са хрватским предзнаком и њихови кандидати добили већу подршку Хрвата, преносе хрватски медији.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић недавно је изјавио да је за Комшића гласало 99 одсто Бошњака и да се то лако може доказати када се саберу гласови кандидата хрватских странака за члана Предсједништва БиХ, и ако се узме у обзир колико је укупно хрватско бирачко тијело и колика је била излазност бирача.

Наводећи да Бошњаци, због бројчане надмоћи, сада имају два члана у Предсједништву, а Хрвати ниједног, Човић је оцијенио да је неопходна уставна реформа да би БиХ постала функционална држава у којој ће Хрвати бити равноправни са друга два конститутивна народа.

Човић сматра да је то могуће постићи "формирањем федералне јединице с хрватском већином, која би укључивала простор Посавине, Жепча, централне БиХ".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog