Društvo

Велимировић: Изложбе о злочинима тенденциозно искривљене

Поводом отворене изложбе фотографија "Нестали животи" коју је у Бањој Луци организовао Међународни комитет Црвеног крста, а подржао Институт за нестала лица БиХ, Републички центар за истраживање ратних злочина изразио незадовољство образложењима која прате дио презентованих експоната.


-Пошто се ради о изложби која презентује и чињенице о карактеру и посљедицама ратова на простору бивше Југославије, врло је важно на који се начин приказују те чињенице, а у овом случају су изнесене и информације које одступају од политике неутралности коју прокламује МКЦК. Није нам познато на основу чега се извлачи закључак да су Муслимани у Трнопољу носили траке око руке "попут Јевреја у нацистичкој Њемачкој", да власти Републике Српске нису биле заинтересоване за "откуп заробљеника од муџахедина на Озрену за 500 њемачких марака по глави" и слично - истиче Јанко Велимировић, директор центра за истраживање ратних злочина при Влади РС.

По велимировићу, посебно су једностране и тенденциозне тврдње у пратећој публикацији која је објављена на енглеском и језицима са простора бивше Југославије, а која под формом умјетничког изражавања износи политичке оцјене са пристрасним закључцима, прије свега против институција Републике Српске из ратног и поратног периода. Овакав материјал представљен је Лондону, Београду, Приштини, Сарајеву и Мостару, а изложба ће бити организована у Загребу, Бриселу, Стразбуру, Берну и Отави, што има посебну тежину.

-Изненађује да су МКЦК и Међународна комисија за нестале укључени у овакву кампању чији је циљ да се још једном искриви истина и подржава само једна страна на штету других. Жалосно је што се користе трагедије породица несталих за остварење политичких циљева, а с обзиром на учешће и Института за нестала лица у припреми изложбе, само се потврђује његово досадашње пристрасно понашање-тврди Велимировић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog