Društvo

Делегација града Бања Лука у узвратној посјети израелском граду

ЈЕРУСАЛИМ - Петочлана делегација града Бања Лука, на челу са градоначелником Драгољубом Давидовићем, вечерас стиже у четвородневну узвратну посјету израелском граду Модиину.


Градоначелници Модиина Хаим Бибас и Бањалуке Драгољуб Давидовић ће у недјељу, 17. октобра, завршног дана ове посјете, свечано потписати Споразума о партнерству и братимљењу ова два града.

"Потписивању споразума присуствоваће нерезидентни амбасадор Израела за БиХ Давид Коен, амбасадор БиХ у Израелу, Бањалучанка Ивана Леви, као и представник Републике Српске у Израелу Арије Ливне", изјавио је за Срну стручни савјетник Представништва РС у Израелу Александар Николић и додао да је Градска палата већ украшена заставама Републике Српске и Израела.

Према Николићевим ријечима, ово братимљење иницирало је Представништва РС у Израелу, а прво је овакве врсте међу јединицама локалне управе из Израела и БиХ.

"Модиин је један од највише рангираних градова Израела по многим параметрима, међу којима и просјек бруто-производа, високообразованог становништва, зелених површина и просторног планирања, те годишње стопе раста. То је и конкретизација и еволуирање једног од видова сарадње послије августовске посјете премијера РС Милорада Додика Израелу", нагласио је Николић.

Бањалучка делагација посјетиће и Музеј холокауста "Јад Вашем", у пратњи директора Архива ове установе Саре Пећанац, послије чега ће положити вијенце у Хали сјећања, а биће уприличен и пријем код Његовог блаженства патријарха јерусалимског Теофила Трећег.

"За делегација Бањалуке организовано је више пријема и сусрета на којима ће бити презентовани потенцијали сарадње у области привредне сарадње, комуналних услуга и екологије, просторног планирања, образовања и спорта. Припремљен је посебно свечан дочек у Средњој школи `Гимел`, чијих је 28 ученика боравило у Бањалуци и учествовало у годишњем помену у Спомен-подручју Доња Градина у априлу ове године. Делегација ће имати прилику и да се упозна са макабејском историјом овог града на археолошком атару Неот Кедумим", рекао је Николић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog