Društvo

Чађо: Води се неколико истрага о ''сајбер криминалу''

БАЊА ЛУКА - Министарство унутрашњих послова  Републике Српске  учествује у неколико истрага у вези сајбер-криминала, од које су неке које се тичу дјечије порнографиије већ завршене и прослијеђене надлежним тужилаштвима, рекао је ресорни министар Станислав Чађо.


Чађо је на конференцији за новинаре, поводом семинара "Конвенција о сајбер- криминалу", истакао да је МУП РС у овој години био носилац активности у измјени и допуни Кривичног закона, које су се од носиле на кривична дјела против безбједности рачунарских података, која су услађења са конвенцијом о сајбер криминалу.

"Други важан корак је институционални, а односи се на формирање Одјељења за спречавање високотехнолошког криминалитета. Успјели смо да то одјељење попунимо, а и даље се попуњава са врло квалитетним, стручним и одговорним људима, који су у стању да проведу најсложеније активности", нагласио је Чађо и додао да Одјељење сарађује са другим безбједносним структурама БиХ и другим земљама.

Према његовим ријечима, Одјељење за спречавање високотехнолошког криминалитета учествује у неколико истрага, а неке су већ завршене и прослијеђене тужилаштвима.

Чађо је нагласио да је МУП РС формирао и лабораторију за дигиталну форензику, једину која постоји у БиХ, а што је важна претпоставка за борбу против ове врсте криминала.

Он је подсјетио да ово министарство, осим репресивних, предузима и превентивне мјере, као што су предавања у основним школама, те промотивни материјал за родитеље.

Секретар делегације ЕУ у БиХ Марија Хокли рекла је да ЕУ улаже значајне напоре у техничком унапређењу агенција за провођење закона и њихових капацитета, ради њихове боље сарадње, истичући да је сајбер криминал пријетња друштву, инфраструктури и грађанима.

Она је похвалила МУП РС због формирања Одјељења за борбу против сајбер криминала, наводећи да то показује да је ово министарство преопознало значај борбе против компјутерског, односно привредног и финансијског криминала.

Амбасадор Италије у БиХ Рејимондо де Кардона рекао је да италијанска Влада овај семинар сматра занимљивим и веома корисним, истакавши да је то одличан корак ка европској интеграцији БиХ.

Он је истакао да борба против сајбер-криминала треба јаку координацију, јер се одвија као мрежа против које се све институције заједно морају борити.

Семинару, који организује МУП РС и Технички инструмент за едукацију и размјену информација Европске комисије, присуствују представници свих агенција за провођење закона и тужилаштава из БиХ као и ентитетских министарстава правде.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog